Wees zuinig op jezelf

Sinds kort wandel ik een keer per maand met mijn 15 jarige kleindochter Joan door het bos. Met als thema: ‘Hoe ben je zuinig op jezelf’. Afgeleid van zuinig zijn op dierbare spullen die het slachtoffer kunnen zijn van gekwetst te zijn, leek het ons goed dit als een metafoor te zien voor ons gespreksonderwerp: ‘Hoe goed ben ik voor mezelf’ en ‘hoe zorg ik voor mezelf’. Het zijn voor mij nu al dierbare gesprekken vol openheid, vertrouwen en gespiegeld worden. Gesprekken die mij bewust maken van de aspecten die ook voor mij van belang zijn en die mij terug laten kijken in het leven.

Tot ongeveer tien jaar geleden heb ik niet geweten dat ik hooggevoelig was. Ik heb me vaak buitengesloten gevoeld en wist niet waarom. Zo heb ik steeds opengestaan voor emoties van anderen, maar nooit beseft dat dit kwam door mijn gevoeligheid. Daardoor trok ik me terug in mijn schulp, maakte ik me zorgen en kon ik mezelf niet zijn. Uit zelfbescherming bouwde ik onbewust een muur om mijn gevoelens heen en paste me vaak aan. Ik leefde vanuit mijn hoofd en hield mijn gevoelens op slot.

Ik was daardoor niet in staat mijn kwetsbaarheid en mijn gevoeligheid voor te leven aan mijn kinderen. Ik heb het ook niet van mijn ouders geleerd. Kortaf gezegd: ik was een emotioneel afwezige vader. Zo voelt dat nog weleens, maar ik weet dat ik niet op deze manier over mezelf mag oordelen.

Ik ben me bewust van die afwezigheid in die jaren en de gedachte hieraan wandelde voor een moment mee in het gesprek met mijn kleindochter. Hoe anders had het kunnen zijn, als ik geweten had van mijn hooggevoeligheid en wat dat met me deed. Hoe anders had ik dan kunnen voorleven. Maar als telt niet en dat weet ik. Het was een andere tijd.

Wat ik inmiddels ook weet is dat ik in de afgelopen jaren na de ontdekking van mijn gevoeligheid wijzer ben geworden door mezelf en vooral mijn gevoelens te leren kennen. Wijsheid zit niet alleen in je hoofd maar ook en vooral in je gevoel. Door vanuit mijn gevoel te leven sta ik open voor mezelf, leer ik mezelf kennen en mee te leven met wie ik ben, mijn emoties en met die van een ander. Een gave die ik omarm en die mij zó van pas komt in ontmoetingen met mezelf en met anderen, zoals met mijn kleindochter.

Zuinig zijn op mezelf betekent daarom voor mij vooral luisteren naar mijn gevoel. Ik vertrouw erop dat zij mij op momenten de juiste keuze laat maken. Op die manier blijf ik trouw aan mezelf, trouw aan wie ik ben.

Zo wil ik mijn kinderen en kleinkinderen voorleven: Wees zuinig op jezelf, zorg goed voor jezelf, ben trouw aan jezelf en je gevoelens en laat de ander zijn wie hij of zij is.

Iedereen is uniek. Ook jij! Er is er maar 1 van!


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


Reacties

Wat een prachtig thema, heel liefdevol ♡
Debby Klomp, op 05-07-21
Prachtig.
Leendert Spijkers, op 09-07-21

Wees zuinig op jezelf

Koesteren

Compassievermoeidheid

Vergeven

Ontmoetingen die me verwonderen

'Tranen komen vanuit de buik'