Waarvoor ben ik in de wieg gelegd?

Toen ik een dezer dagen iemand hoorde zeggen: ik ben niet in de wieg gelegd voor … kwam bij mij de vraag op: waarvoor ben IK in de wieg gelegd? Mijn gedachten daarbij gingen naar de laatste jaren en ook naar de eerste jaren van mijn leven: hoe het begon en hoe het nu is. Wie ik was en wie ik ben.

Hoe het begon
In mijn kinderjaren was ik een stil en verlegen jongetje met een groot minderwaardigheidsgevoel die geen vriendjes had en zich nergens bij aansloot. Mijn puberjaren bracht ik door op een internaat, afgezonderd van mijn gezin in een beschermde omgeving maar ook in een leefklimaat van aanwezig en onbespreekbaar seksueel misbruik. Doordat ik – onbewust weliswaar – gekozen had om in een gesloten gemeenschap mijn tienerjaren door te brengen heb ik in die periode mezelf als jong volwassene niet de kans gegeven me te ontwikkelen en de warmte van mijn gezin te leren kennen.
Toen ik 19 jaar was kwam ik beschadigd, onbemind, onbekend met mezelf en met mijn gezinsleden en met weinig levenservaring thuis.

Nu
Hoe anders zijn de laatste jaren, waarin ik meer en meer mijn identiteit, mijn authenticiteit ontdekt heb. Daardoor kan ik nu met liefdevolle en vergevingsvolle ogen naar dat jongetje van toen kijken.
Wat me bij die ontdekkingsreis enorm geholpen heeft zijn diepgaande ontmoetingen met anderen die niet toevallig op mijn pad kwamen en die zich - vaak voor even - bij me aansloten. Vaak mij niet bekende mensen die mij vol vertrouwen hun persoonlijke verhaal vertelden.
Ik werd me bewust van mijn empathisch vermogen en herkende de betekenis van elkaar in de spiegel zien. Ik zag niet alleen de ander maar ook mezelf. Ik realiseerde me dat ik met compassie de ander en mezelf kon omarmen, waardoor liefde voor de ander en voor mezelf een gezicht kreeg.
In het 2e deel van mijn boek verhaal ik van enkele van die hartsontmoetingen.

Ontmoetingen, ze passen bij mij. Ontmoetingen waarin de ander zich opent en zichzelf mag zijn. Ik voel en kijk dan achter woorden. Ik zie de ziel van de ander en leef mee. In die verbinding is de communicatie helder en zuiver. In die gesprekken van hart tot hart krijg ik inzichten en is alles bespreekbaar wat zich aandient.
Ik ken nu mijn levensmissie; ik weet waarvoor ik in de wieg ben gelegd: communiceren vanuit mijn hart. Een bevestiging ervan vind ik in de boodschap van Anniek die ik in 2014 van haar ontving. Deze beschrijft met welke energieën ik naar de aarde ben gekomen en wat er in mij leeft. Zij schreef:

Je bent een harmonieus en evenwichtig mens en zo zet je jezelf ook in de wereld neer. Je cadeautje is meesterschap, wanneer je het volledig uitpakt, al je innerlijke kwaliteiten leert kennen, je open stelt voor je binnenwereld, je gevoelens, je intuïtie, je spiritualiteit en dit vormgeeft in de wereld om je heen. Ontvang en breng je overzicht waar veel mensen iets aan kunnen hebben. Communicatie, het spreken vanuit je hart is een thema wat in vele levens aan bod is geweest, het is iets waar je goed in bent omdat je kunt putten uit ervaring van lang geleden. Je karma ligt op actie, beweging en verandering wat kan betekenen dat je niet alle verandering en beweging in jezelf toelaat of dat je moeite hebt met de veranderingen die het leven brengt, of dat het je niet snel genoeg gaat. Hierin ligt je les.
Je missie is communicatie, het spreken met en vanuit je hart.
Wanneer je spreekt vanuit je hart, spreek je met liefde en kun je mensen op een mooie wijze raken’.

Liefs

Guus


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


Reacties

Guus het is een indrukwekkend boek. Ik ben 2 jaar eerder op Beekvliet gekomen en ik weet nog heel goed dat jij heel goed kon voetballen en dat je daarom als linksbuiten in het seminarie elftal stond tussen jongens die allemaal ouder waren. Volgens mij sliep jij op de grote cour in de chambrette naast mij. Ik heb jouw boek in 1 keer uitgelezen. Het was voor mij heel herkenbaar. Dank daarvoor en ik wens je nog vele goede en gelukkige jaren. Hartelijke groeten vanuit Oirschot waar ik de laatste 20 jaar pastoor mag zijn. Op 29 mei ben ik 50 jaar priester.
Leendert Spijkers, op 22-05-21

Waarvoor ben ik in de wieg gelegd?

Meer vraag ik niet van jou

Trauma’s: de puzzelstukken van het leven

Koesteren

Compassievermoeidheid

Vergeven